25 Eylül 2008 Perşembe

Chungking Express


Chung Hing sam lam, yönetmen kar wai wong'un tarzını bilenler için hiçte şaşırmayacakları başarıda bir film. Wong alışkanlık ve saplantı yaratabilen bir yönetmen ve bildiğim 3 yönetmenden birisi kendi. aşk zamanı filmiyle birçok fanatik edinen wong bu filmde de yine kendini göstermiş.
film hakkında birçok kaynak ve yorum mevcut. ben izlenmeli olarak işaretleyip, bir miktar wong hakkında yazmak istedim.

ilk olarak 2046 da tanıdığım faye wong, 96 yapımı bufilmde de benzer karakterde birini canlandırmış. wong'un faye'yi oynattığı rollerin benzerliği ilgimi çekti. faye genelde itirafsız bir aşığı oynar. kendince oyunları ve açılmaması vardır hep. üzülmesi ve gizli mutluluğu hep kendine aittir. faye 2 farklı filmde 3 karakteri canlandırmış benim izlediğim 4 wong filmi arasından. 2 sinde mutlu sonlara ulaşıyor ve birinde zaten mutlu son yok. wong'un aşkı tarifindeki sözsüz ifade, itirafsızlık gerçekten ilgi çekici. gizemsizlikten kaçınan wong yinede itiraflarını örtülü olarak göstermenin yollarını buluyor. sonsuzluğa göndermeleri, mektup ve anahtarlara ilgisi yine gözler önünde. görsel ve edebi dengeyi iyi kullanan wong, chungking express'te bir miktar daha edebi etkiyi fazla kullanmış. görsel ifade gücünü 96'dan sonra hızla geliştirdiğini ve neredeyse hiç boş ve anlamsız sahne kalmayacak kadar ilerlettiğini görüyorum. görselle ifadelendirdiği ikincil mesajlar bu filmde kendini gösterse de daha yüzeysel kalmışlar. ayrılığı ve ardını anlatırken hoşlanmadığım bir havada ilerlesede ikinci hikayesinde, hoş ve içinde hüzün olmayan, evet wongtan üzmeyen bir hikaye mi acaba, bir hava akıyor. izlerken belki değil ama akışkan wong yapısı ve izledikten sonra ağzınızda bıraktığı hoş aromalı garip tadıyla yine yapacağını yapmış. wong'un takıntıları ve bakışı, gizem seven havası, görsel yaklaşımı, herşeyiyle bütün filmelrinde benzer bir duruş ve tad bulunabilen yazar ve yönetmenlerden.

not: tarantinonun bu filmin neresinde ağladığını anlayabilmiş değilim. filmi beğenmesini, amerikadaki gösterimine ön ayak olmasını ise anlıyor ve takdir ediyorum. tarantinonun ağlaması lansmanda etkili olsa da bence son derece kişisel bir bağlantı yüzünden bu denli fazla etkilendiğini düşünüyorum.

ingilizce altyazılı izlemek için; 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10

Hiç yorum yok:

  © Blogger template 'Perhentian' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP